tisdag 19 februari 2013

10 frågor om DLNA

 vad är dnla?  

Det kan ni läsa om nedanför, det är teknik som jag tidigare har missat men använder numera dagligen.

DLNA och Airplay. Mer om Airplay en annan gång, nu är det DLNA i fokus.

10 frågor om DLNA


Vad betyder DLNA?

Förkortningen står för Digital Living Network Alliance.

2

Vad är syftet?

Målet med sammanslutningen är att skapa en enhetlig standard

för interoperabilitet mellan hemelektronikprodukter, enkelt uttryckt
att alla dina prylar ska kunna kommunicera med varandra i ditt nätverk.

3

Vad ska jag ha det till?

På hyfsat kort sikt får du en helhetslösning för trådlös överföring av musik,

film och bilder mellan olika källor och att du enkelt ska kunna få tillgång till
ditt mediabibliotek när du är hemifrån, till exempel i mobilen. På ännu längre
sikt kan man tänka sig att varenda pryl i ditt hem, från elektroniska dörrlås till kylskåpet, är en del av ett och samma nätverk och gör att du enkelt kan styra dem från jobbdatorn eller mobilen.

4

Vilka ligger bakom?

Sony och Intel startade projektet 2003. Idag är flera hundra företag involverade i utvecklingsarbetet och antalet växer stadigt. 25 medlemmar har en särskild ställning i gruppen, bland dessa finns bland andra AMD, Dolby, HP, IBM, LG, Microsoft, Nokia, Panasonic, Philips, Samsung, Sharp och Toshiba.

5

Hur arbetar man?

2004 tog DLNA fram sitt första regelverk för kommunikationsstandarder. Det finns fyra testcenter världen över där alla produkter testad för certifiering. Förutom de generella riktlinjerna som finns i (det ständigt uppdaterade) dokumentet ska alla enheter ha stöd för upnp och wlan. Produkterna delas upp i tolv olika klasser beroende på vad de är och vilka dlna-funktioner de stöder.

6

Finns det flera olika typer av certifiering?

Ja, sammanlagt 13 olika klasser, sex för stationära enheter, fem för mobila och två för bryggor. De flesta kategorierna har tillkommit efterhand som tekniken utvecklats. En produkt kan vara certifierad i flera olika klasser. En tv med inbyggd hårddisk, nätverksstöd och mediaspelare med bra filstöd kan till exempel både fungera som server och uppspelare i hemmanätverket.

7

Hur många certifierade prylar finns det?

I mitten av oktober fanns 896 produkter listade på den officiella sajten www.dlna.org, fördelat på olika produktkategorier, bland annat 640 persondatorer, 143 tv-apparater, 11 blurayspelare, tio mobiltelefoner och en spelkonsol (Playstation 3).

8

Hur vet jag om min pryl funkar i DLNA-nätverket?

Det enklaste är att söka den på sökfunktionen på dlna.org för att få veta om den är officiellt certifierad. Även icke-certifierade produkter kan dock vara fullt kompatibla med nätverket. Till exempel anges inte Popcorn Hour-spelarna som DLNA-certifierade på dlna.org. Därför är det enklaste att helt enkelt kolla hos respektive tillverkare eller i butik. Under året har DLNA-begreppet blivit allt vanligare i marknadsföringen, och det lär bli ännu mer av den varan framöver.

9

Vad arbetar man med just nu?

På Ceatec-mässan i Japan i oktober var det full fart i DLNA-företagens gemensamma monter med helhetsintegrerade medialösningar, en-klicksströmning av material från en mobiltelefon till en tv, gränssnitt bland mycket annat. En av de stora frågorna för DLNA-projektet är hur man ska lösa upphovsrättsfrågorna, och bland annat Toshiba och Hitachi demonstrerade DRM-lösningar. En annan utmaning är att göra standarden användarvänlig, och skapa gemensamma applikationer som konsumenterna vill ha.

10

Var kan jag lära mig mer?

www.dlna.org finns ständigt uppdaterad information om projektet. I M3 gjorde vi i början av året en stor digitala hemmet-special med mycket mer information, som du kan läsa på m3.se/hemmet




Källa:
http://www.idg.se/2.1085/1.184982/10-fragor-om-dlna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar